Vijgenbrood met hazelnoten en cacao

Dit recept van het vijgenbrood is erg gezond. Je kunt dit eten als ontbijt, lunch maar is ook heerlijk als tussendoortje! Het is vooral lekker met (room)boter en (zelfgemaakte) jam

Ik vind het vooral leuk om een ingrediënt te gebruiken die ik niet vaak eet, maar wel ontzettend gezond is. Vandaar dat dit receptje mij aansprak!

Gedroogde vijgen zijn niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Ze zijn rijk aan vezels en hebben een bloeddruk verlagende werking.

De website van Hapjesprinces heeft me geholpen aan de basis van het recept maar de rest is echt een a la Peggy! Ik heb het recept meerdere malen aangepast en deze viel bij mijn mannen het beste in de smaak!

Dit brood heeft een lekkere, zachte structuur en samen met de zoete smaak van de vijgen is dit een perfecte combinatie.

[checklist-box title=”Wat heb je nodig?” extraTitle=”” extraUrl=””]

  • 250 gr  Speltmeel (of ander soort meel)
  • 250 gr Volle biologische Yoghurt of Griekse Yoghurt
  • 3 stuks (120 gr) Vijgen
  • 1 ei
  • 1tl baksoda
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl koek kruiden
  • 25 gr appel of peren stroop
  • 2 tl Honing (naar smaak en optioneel)
  • 1 el rauwe cacao
  • Handje vol hazelnoten (noten naar keuze)
  • Handje vol pecan noten (of walnoot)

[/checklist-box]

[checklist-box title=”Hoe maak je het?” extraTitle=”” extraUrl=””]

  • Mix het meel, yoghurt, ei, baksoda, appel/peren stroop en koek kruiden, kaneel, honing, cacao tot een soepel beslag.
  • Snijdt de vijgen in kleine stukjes, en hak de noten grof.
  • Spatel de stukjes vijg en wat noten door het beslag ( bewaar wat voor de garneren)
  • Gooi alles in een cakeblik.
  • En strooi wat nootjes over het beslag.
  • Zet dit in een voorverwarmde oven.
  • 200 graden zo’n 45 minuten (check het even met een sate prikken, komt deze er droog uit is hij goed!)

[/checklist-box]

greetzz Peggy

Deze blog is geschreven door gastblogger Peggy, wil je meer recepten van haar lezen klik dan hier.

39 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Pingback: Ontbijtkoek -
  2. Pingback: Yes I'm in! -
  3. Fleur schreef:

    We hadden vroeger een vijgenboom in de tuin met veel vijgen, maar ik wist eigenlijk nooit zo goed wat ik er mee moest maken. Dit lijkt mij wel erg lekker brood

    1. Xenia schreef:

      O echt, ik vind dit zeker de moeite waard!

    2. Peggy schreef:

      o wat leuk! Dit is zeker iets wat je ermee kan maken! Leuk!

  4. Amy feiler schreef:

    Het vijgebrood ziet er zo lekker uit.
    Het klinkt goed voor de gezondheid, ik zou een poging hebben.
    Bedankt voor uw ontvangst 🙂

  5. Judith schreef:

    Zo dat klinkt lekker zeg, moet ik eens proberen te maken

    1. Xenia schreef:

      Ben benieuwd! Laat je weten hoe het smaakte?

    2. Peggy schreef:

      Leuk! zeker doen hoor;)

  6. Amanda schreef:

    Oooehh, Yummy! Ik vind vijgenbrood vooral lekker in combinatie met een kaasplankje én een glaasje wijn 😉

    1. Xenia schreef:

      Deze combi klinkt heerlijk! 🍸

    2. Peggy schreef:

      Jaaaaaa idd kan er prima bij he!!!!!!!!!

  7. Tania schreef:

    Dit klinkt wel lekker. Hebben een tijdje zelf speltbrood gemaakt maar deze variant wil ik toch ook eens proberen

    1. Xenia schreef:

      Ben benieuwd of het bevalt!

    2. Peggy schreef:

      Laat je het weten hoe je het vond! Het is net even anders dan gewoon speltbrood he.

  8. Zeker iets dat ik zou proberen te maken. Ik hou van gezonde dingen die je op allerlei manieren kunt eten. Handige van dit recept vind ik dat het geschikt is voor ontbijt, lunch en avondeten. You made my day!

    1. Peggy schreef:

      Nou precies he, je kan er alles mee ideaal!

  9. Linda schreef:

    Ik heb nu een aantal verschillende bananenbroden gemaakt, maar dit vijgenbrood ga ik zeker ook een keer maken, klinkt goed!!

    1. Peggy schreef:

      Ja ik ook idd, ook zo lekker bananenbrood! Dit is net weer eens wat anders!

  10. Elles schreef:

    Oehh, nomn, ziet er verukkelijk uit!
    Liefs,
    Elles

    1. Xenia schreef:

      Dank je wel 🌸

  11. Jamey schreef:

    Oh dat klinkt echt lekker zeg! Wanneer kan ik komen aanschuiven? 😉

    1. Xenia schreef:

      Altijd welkom! Gezellig

  12. MamaPlaneet schreef:

    Ik ben dol op vijgen. Nooit gehoord van vijgenbrood. Zou het ook met iets anders dan hazelnoten kunnen?

    1. Xenia schreef:

      Ik denk dat er ook andere noten in kunnen..

    2. Peggy schreef:

      Jaaa heerlijk he! Zeker iets om dan een ste maken, je zou het echt lekker vinden! Je kan het met alle soorten noten maken!

  13. nicole schreef:

    Leuk zo’n brood! Dat is weer eens iets anders. En zitten in vijgen niet heel veel suikers?

    1. Xenia schreef:

      Dank!
      Volgens mij zitten er ook “veel” goede suikers in vijgen..

    2. Peggy schreef:

      Het is echt heeeel lekker idd! Het blijft uiteraard, vanwege de aanwezigheid van vezels, vitaminen en mineralen altijd een betere keuze als gewone suiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *