Appelroosjes recept
Food,  Gastbloggers,  Peggy,  Recepten

Heb jij wel eens appelroosjes gemaakt?

Een tijdje terug kreeg ik heerlijke Marlene appels opgestuurd en een siliconen bakvorm. Ik vind het altijd heerlijk om recepten te maken met appel en Pinterest staat hier vol mee. Gastblogger Peggy vond op de website van Zoet en Verleidelijk een heerlijk recept namelijk die van appelroosjes. Peggy ging hier mee aan de slag.

Ken jij de Marlene appel al? Ik schreef hier een blog over-> deze kun je hier lezen

Appelroosjes klinken alleen al leuk, benieuwd hoe je het maakt? Lees dan gauw verder

Wat heb je nodig?

  • 1 rol bladerdeeg ( ik gebruikte vers bladerdeeg van tante Fanny)
  • 2 roze/rode appels (ik gebruikte Pink Lady)
  • 750 ml appelsap
  • 3 el citroensap
  • 100 g kristalsuiker + 2 el
  • honing
  • 1 tl gemalen kaneel
  • een paar eetlepels abrikozenjam
  • eventueel poedersuiker om te bestuiven

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 190°C. Haal het bladerdeeg uit de vriezer/koelkast en laat het ontdooien.
  • Breng het appelsap samen met 100 g kristalsuiker en het citroensap in een ruime pan aan de kook.
  • Was ondertussen de appels en snijd ze doormidden. Verwijder in iedere appel-helft het klokhuis.
  • Snijd de vier appel-helften met een scherp mes in hele dunne schijfjes.
  • Zodra het appelsap kookt draai je het vuur laag en voeg je de appelschijfjes toe.
  • Kook de appelschijfjes een paar minuten (circa 3-4) tot ze zacht zijn. De kooktijd hangt af van hoe dik je de schijfjes gesneden hebt. De schijfjes moeten uiteindelijk zacht genoeg zijn om ze te kunnen rollen, maar niet zó zacht dat echt helemaal doorzichtig zijn en snel scheuren: houd ze dus goed in de gaten!
  • Giet de appelschijfjes voorzichtig af in een vergiet en laat ze iets afkoelen.
  • Leg wat vellen keukenpapier op je werkblad en leg de appelschijfjes op het papier.
  • Doe 2 eetlepels kristalsuiker samen met de gemalen kaneel in een kommetje en roer dit door elkaar.
  • Ontrol je rol bladerdeeg en leg het in de lengte voor je op je werkblad neer (dus met de korte zijde naar boven). Rol er met je deegroller van beneden naar boven en van boven naar beneden paar keer overheen zodat het deeg iets dunner wordt.
  • Snijd het deeg in stroken van ongeveer 4 centimeter breed.
  • Bestrijk elke strook met een beetje honing.
  • Leg nu een aantal appelschijfjes (circa 8-9) in een horizontale lijn met de rode kant omhoog op iedere deegstrook: leg de schijfjes zo neer aan de bovenzijde van de strook dat het bovenste gedeelte  van de schijfjes (dus met het rode randje) boven de deegstrook uitsteekt. Laat de appelschijfjes elkaar overlappen: leg halverwege het ene schijfje het andere erbovenop. Zorg ervoor dat je aan het de rechterkant van de deegstrook nog een klein stukje deeg overhoudt.
  • Bestrooi de appelschijfjes met een beetje van de kaneelsuiker.
  • Vouw de deegstrook dubbel (dus vouw de onderste helft naar boven over een deel van de appelschijfjes heen). Druk aan.
  • Rol nu de deegstrook voorzichtig van links naar rechts op. Zorg ervoor dat de appelstukjes in het dubbelgevouwen bladerdeeg blijven zitten: druk ze terug/naar beneden als dit nodig is.
  • Druk het uiteinde van de deegstrook goed vast op je rolletje.
  • Plaats de appelroosjes in je muffinbakplaat (die je eventueel nog wat ingevet hebt met wat boter/olie).
  • Bak de roosjes in circa 40-45 minuten gaar in de oven.
  • Breng tegen het einde van de baktijd enkele flinke eetlepels abrikozenjam met een klein beetje water (circa 1 el) aan de kook in een steelpan. Wrijf de warme jam door een zeef.
  • Haal de appelroosjes uit de oven en bestrijk de bovenkant voorzichtig met de warme jam.
  • Haal de appelroosjes voorzichtig uit je muffinbakplaat en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Bestuif ze voor het serveren eventueel met wat poedersuiker.

 

appelroosjes

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

Ook leuk om te lezen

Volg je mij al?

Instagram | Facebook | Twitter |


⊗ Dit artikel bevat een product dat is opgestuurd door een bedrijf. De foto van de appel in dit artikel is eigendom van dit bedrijf , ik mocht hem gebruiken om dit product te promoten. 

42 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: